zaterdag 23 februari 2013

IJsselmeer Kaart - Vakantie Nederland

Kaart IJsselmeer: Demis
Het IJsselmeer is een meer in het noorden van Nederland. Met een oppervlakte van ongeveer 1. 100 km2 is het IJsselmeer het grootste zoetwatermeer van Nederland. Het meer heeft een diepte tot 5,5 meter beneden NAP.

Het meer wordt in het noorden begrensd door de Afsluitdijk, in het oosten door de Friese kust van Makkum tot Lemmer, door de Ketelbrug en de westelijke en noordwestelijke dijk van de Noordoostpolder.

In het zuiden ligt de dijk Enkhuizen-Lelystad en in het westen de Noord-Hollandse kust van Enkhuizen tot Den Oever.

Het IJsselmeer wordt voornamelijk gevoed door de Rijn via de IJssel, door de Vecht, de Eem, het Zwarte Water en door verschillende beken via de randmeren.

Daarnaast wordt veel water in het meer gepompt door de gemalen van Friesland en de polders rondom het meer.

Het overtollige water wordt op de Waddenzee geloosd door spuisluizen in de Afsluitdijk. Dit zijn de Stevinsluizen bij Den Oever en de Lorentzsluizen bij Kornwerderzand.

IJsselmeergebied
De regio die wordt aangeduid als het IJsselmeergebied bestaat uit het IJsselmeer, het Markermeer en de randmeren van de IJsselmeerpolders.

Afsluitdijk
De Afsluitdijk sluit sinds 1932 het IJsselmeer af van de Waddenzee. Voor de bouw van de dijk heette het IJsselmeer de Zuiderzee.

De Afsluidijk loopt van de plaats Den Oever in de provincie Noord-Holland naar de plaats Zurich in de provincie Friesland.

De dijk heeft een lengte van 32 kilometer en is een onderdeel van de Zuiderzeewerken die werden ontworpen door de ingenieur Cornelis Lely.

Over de dijk loopt de snelweg A7 die Friesland met Noord-Holland verbindt.

Eilanden
In de voormalige Zuiderzee lagen drie eilanden. Het eiland Schokland is geheel opgenomen in de Noordoostpolder. Urk is opgenomen in de bedijking van deze polder. Marken staat via een dam met het vasteland van Noord-Holland in verbinding.

Zuiderzee
Voor de aanleg van de Afsluitdijk heette het IJsselmeer de Zuiderzee. Op deze zee werd onder meer op haring, ansjovis, paling, bot en garnalen gevist.

De Zuiderzee stond in open verbinding met de Waddenzee. Het land rondom de zee kreeg daardoor geregeld te maken met overstromingen, waardoor in de loop van de 19e eeuw het plan ontstond om de Zuiderzee in te polderen.

Deelmeren
Het IJsselmeer heeft een aantal zogenoemde deelmeren. Dit zijn het Markermeer, IJmeer, Gooimeer, Eemmeer en het Nijkerkernauw.

Daarnaast zijn er de Veluwerandmeren, met het Nuldernauw, Wolderwijd, Veluwemeer en Drontermeer. Verder zijn er de Randmeren Noord, met het Vossemeer, Ketelmeer en Zwarte Meer.

Vakantie
Het IJsselmeer en de omgeving ervan zijn een populaire vakantiebestemming voor toeristen.

Het meer en de randmeren bieden de mogelijkheid voor watersportrecreatie. Ook de historische steden, campings, stranden en prachtige natuur langs het meer zijn voor een vakantie bijzonder in trek.

Steden en plaatsen aan IJsselmeer
Aan het IJsselmeer liggen een aantal steden en dorpen. Dit zijn Cornwerd, Makkum, Piaam, Gaast, Workum, Hindeloopen, Stavoren, Laaxum, Mirns, Lemmer, Urk, Lelystad, Enkhuizen, Andijk, Wervershoof, Onderdijk, Medemblik, Den Oever.